REDUCEM ÎMPREUNĂ POLUAREA DIGITALĂ!

SALVĂM PLANETA,

REDUCEM ÎMPREUNĂ POLUAREA DIGITALĂ!

Cu siguranță majoritatea dintre noi au expediat sau primit astăzi cel puțin un e-mail, sau chiar mai multe! Când scriem, trimitem sau primim e-mailuri, ultimul lucru la care probabil ne gândim este impactul asupra mediului - dar ar trebui oare s-o facem?!

La prima vedere, mesajele digitale apar pentru a economisi resurse. Spre deosebire de scrisorile tradiționale, nu sunt necesare hârtii sau ștampile; nimic nu necesită ambalaje sau transportare. Mulți dintre noi tindem să presupunem că utilizarea e-mailului necesită puțin mai mult decât energia electrică utilizată pentru alimentarea calculatoarelor noastre. Este ușor să trecem cu vederea utilizarea invizibilă a energiei implicată în administrarea rețelei (și întreținerea întregii infrastructuri fizice din spatele acesteia) - în special atunci când vine vorba de trimiterea și stocarea datelor.

Fiecare e-mail din fiecare căsuță poștală din lume este stocat pe un server. Cantitatea incredibilă de date necesită centre gigantice de servere cu milioane de computere care stochează și transmit informații. Aceste servere consumă cantități masive de energie, 24 de ore pe zi și necesită nenumărați litri de apă sau sisteme de aer condiționat pentru răcire. Cu cât expediem, primim și stocăm mai multe mesaje, cu atât sunt necesare → mai multe servere - ceea ce înseamnă → mai multă energie consumată și mai multe emisii de carbon.

?! Știați că un e-mail stocat într-o căsuță poștală timp de un an emite 19g de CO2, iar expedierea unuia cu 10 persoane în copy înmulțește emisiile de CO2 cu patru ?!

O altă cifră alarmantă: trimiterea a 33 de e-mailuri de 1 MB către doi destinatari în fiecare zi produce 180 kg de CO2 pe an – echivalent parcurgerii a 621,3 mile cu mașina. În fiecare an, 293.000 de e-mailuri sunt trimise la nivel global, dintre care 80% nu sunt deschise niciodată ... calculele sunt evidente!

Utilizarea e-mailului nu este singurul mod prin care cauzăm emisiile de CO2. De fiecare dată când efectuăm o căutare pe internet, solicitarea noastră parcurge mii de kilometri de cabluri. Păstrarea mai multor file (tab-uri) deschise simultan, de asemenea, consumă energie, deoarece fiecare pagină web care rămâne deschisă este conectată continuu la serverul său. Transmiterea unui videoclip pe telefonul dvs. mobil utilizând 4G consumă de 23 de ori mai multă energie decât transmiterea acestuia pe wifi, deoarece datele mobile trimit în mod repetat semnale către turnurile celulare. 

Cu siguranță merită să luăm câteva minute pentru a face o detoxifiere digitală prietenoasă mediului.

Iată câteva acțiuni simple care ar putea contribui la reducerea cantităților de CO2 eliminate prin activitățile noastre zilnice:

 

1. Gestionarea eficientă a e-mailurilor

  • Ori de câte ori este posibil, e cazul să evităm expedierea mesajelor inutile, care pot fi substituite printr-o conversație verbală;
  • Nu includem mulți destinatari în copy pentru un e-mail dacă nu este necesar;
  • Verificăm e-mailul înainte de expediere, pentru a evita ulteriorul „Ne pare rău, în e-mailul anterior am uitat să anexez fișierul”;
  • Utilizăm instrumente anti-spam și golim în mod regulat coșul și mapa de spam;
  • Ne dezabonăm de la toate buletinele informative pe care nu le citim;
  • Alegem un spațiu comun de stocare, pentru a face schimb de fișiere, în special cele de dimensiuni mari;
  • Comprimăm fișierele pe care le expediem prin e-mail.

 

2. Utilizarea responsabilă a browser-ului

  • Precizia în căutări: dacă cuvântul cheie pe care îl utilizăm este cel potrivit, economisim energia necesară pentru a parcurge aproximativ 40 km cu mașina;
  • Tapăm direct în bara de adrese a browserului - nu în motorul de căutare - atunci când vizităm o pagină accesată ​​anterior. Aceasta va împiedica căutarea să revină prin motorul de căutare și / sau centre de date;
  • Închidem filele pe care nu le utilizăm.

 

3. Deconectarea periodică

  • Ori de câte ori avem posibilitatea, e cazul să deconectăm conturile noastre. Nu trebuie să petrecem toată ziua conectați la știrile Google sau la rețelele sociale.
  • Acasă, deconectăm modemul sau routerul noaptea și când suntem plecați, pentru a economisi energie electrică;
  • Dezactivăm notificările mobile;
  • Eliminăm aplicațiile neutilizate;
  • Ștergem conturile învechite sau videoclipurile YouTube postate ani în urmă - acestea sunt încă stocate pe servere și contribuie la poluare;
  • Evităm HD (înaltă definiție). Încercăm să vizionăm serialele preferate la rezoluție mică. Astfel vom consuma între patru și zece ori mai puțină energie decât necesită vizionarea în înaltă definiție.

 

!! Poate fi greu de crezut, dar uneori este mai ecologic să tipărim un document. Acest lucru se aplică dacă un document are mai mult de patru pagini și durează mai mult de 15 minute pentru a-l citi. Imprimăm în alb-negru, față-verso și două pagini pe coală !!

Acționăm conștient și responsabil!

Împreună putem contribui la protejarea Mediului Înconjurător!

Acest comunicat este parte a campaniei EXIMBANK "Think Green Act Eco", desfășurată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, marcată de comunitatea internațională, anual, în data de 5 iunie.

20.06.2021